Skytingen ved to utesteder i Oslo sentrum natt til lørdag etterforskes som terror av politiet, ifølge en pressemelding.

Siste nytt er at to personer er drept, ti personer er alvorlig skadd og elleve personer har lettere skader etter skytingen. Mannen som er pågrepet for skytingen i Oslo sentrum, er en 42 år gammel norsk statsborger med iransk bakgrunn og kjent for Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Han er domfelt flere ganger.

Mannens motiv er ikke kjent, men politiet etterforsker skytingen som en terrorhendelse og hatkriminalitet. Det utelukkes heller ikke at psykiatri kan ligge bak.

Ringsaker Blad er informert om at flere personer som bor i Ringsaker var i området i natt. Så langt er det ikke rapportert om at noen av disse er blant de drepte eller skadde.

Skyting ved utesteder

Skytingen startet i 1.15-tida da mannen kom til utestedet Per på hjørnet utenfor Oslo tinghus. Der forteller vitner at han tok ut et våpen fra en bag og begynte å skyte.

Politiet bekrefter at to personer ble drept på utestedet. Politiet bekrefter også til NTB at det trolig var der skytingen startet.

Deretter gikk mannen ned Rosenkrantz' gate til homsepuben London. Flere vitner forteller til NTB at pridefeirende pubgjester kastet seg ned på gulvet i panikk da de hørte lyden av skudd.

Det er flere åsteder, ifølge politiet, og et stort område er sperret av. I morgentimene lørdag var de grundige tekniske undersøkelsen godt i gang. Det er satt opp en rekke markører for å markere funn og lignende.

Kort tid etter at skytingen startet, løp folk ut i gata i panikk og ba andre komme seg vekk fra området. Det ble avfyrt en rekke skudd. Politiet har kontroll på to skytevåpen som ble brukt.

Pride avlyst

I forbindelse med skytingen er lørdagens Pride-parade, samt Pride park og andre arrangementer i forbindelse med Oslo Pride avlyst.

Det kunngjorde Oslo Pride lørdag morgen. De opplyser at de avlyser etter råd og tydelig anbefaling fra politiet.

– Nå skal vi følge politiets anbefalinger og ta vare på hverandre. Varme tanker og kjærlighet går til pårørende, skadde og andre berørte. Vi skal snart være stolte og synlige igjen, men akkurat i dag skal vi holde og dele pridemarkeringene hjemmefra, sier leder Inger Kristin Haugsevje i Oslo Pride og leder i FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, Inge Alexander Gjestvang, i en pressemelding.