Det kom fram da Marius Ihlebæk, som forsvarer en 24 år gammel mann som er blant de fire tiltalte i Tolga-saken, under rettssaken onsdag i Østre Innlandet tingrett leste opp det den 21 år gamle mannen som ble kidnappet natt til 2. januar i fjor, har fortalt i politiavhør.

Kidnapperne var bevæpnet med pistol og kniv, og den ene hadde skuddsikker vest da de ankom boligen i Vingelen i Tolga. 21-åringen ble også utsatt for vold og ble skutt i rumpa da han forsøkte å flykte.

I avhøret fortalte 21-åringen at en av kidnapperne, en 28 år gammel mann, sa til ham i bilen på vei fra Tolga at de skulle redde ham fordi det dagen etter skulle komme noen og skyte ham.

– Det kan ha vært en reell trussel at det skulle komme noen. Han kan ha sagt det fordi han mente det, sa 21-åringen i retten og la til at han ble litt beroliget av beskjeden.

– Et redningsoppdrag kan gjøres uten å skyte

I retten tirsdag sa også 28-åringens forsvarer Lars Mathias Undheim at hans klient hele tiden har sett på det han gjorde som en redningsaksjon.

21-åringen sa samme dag at han likevel mente at omfanget av den angivelige redningsaksjonen var unødvendig.

– Jeg tenker at et redningsoppdrag kan gjøres uten skuddsikker vest og å skyte, sa 21-åringen.

Fikk trusler fra kriminelt miljø

Under rettssaken tirsdag kom det også fram at 21-åringen hadde opparbeidet seg en betydelig narkotikagjeld høsten 2021. Samtidig mottok han meldinger med drapstrusler fra personer i et kriminelt miljø i Oslo-området med krav om å gjøre opp gjelda. Den ene av disse ble i desember 2022 dømt i lagmannsretten til sju år og tre måneders fengsel for et drapsforsøk med machete i 2020.

I en meldingsutveksling på fornærmedes telefon fra kvelden 26. og natt til 27. desember 2021 kan det se ut til at den fornærmede ville stjele narkotika og penger fra en leilighet i Oslo sentrum som han befant seg i. Han hadde fått tilgang til leiligheten av den 24 år gamle mannen som er tiltalt.

Samtidig sender han en melding til mannen som i fjor ble dømt for drapsforsøk:

«Hvis jeg fikser deg alt i natt, har du ryggen min?»

I konflikt med flere

Bortføringen 2. januar endte i den 28 år gamle kidnapperens leilighet på Røa i Oslo, der han tok opp en videoforklaring av 21-åringen. Der forklarer 21-åringen at han etter snakket om å stjele narkotikaen hadde overlevert noe til den ene personen som hadde truet ham, men han ville i retten onsdag ikke si hva dette var.

Han sa imidlertid at trusselsituasjonen opphørte 27. desember.

Samtidig kom det fram at han høsten 2021 også hadde vært i konflikt med, og hatt gjeld til, andre personer.

I avhør har han fortalt at han under en konflikt om penger i desember dette året ble banket opp av det han omtaler som «kidnappergjengen», og at en med samme fornavn som den tiltalte 24-åringen «driver med kidnappinger». I retten vil han likevel ikke bekrefte om noen av de tiltalte er med i denne gjengen.

Hadde bilder av narkotika på telefonen

Onsdag ble det også vist fram bilder fra 21-åringens telefon, blant annet Snapchat-bilder av narkotika med priser per gram, og bilder av kontanter og revolvere.

– Er dette ditt? spurte forsvarer Ihlebæk etter å ha vist fram bildene.

– Ingen kommentar, svarte 21-åringen.

Han bekreftet likevel at han fra høsten 2021 og fram til kidnappingen hadde brukt kokain og hasj daglig.

Ble bedt om å få seg jobb og utdanning

Mannen som ble bortført, snakket også med den 24 år gamle tiltalte på telefon før han fikk dra fra leiligheten i 20-tiden 2. januar etter å ha sovet ut, dusjet og fått klær og mat.

– Jeg fikk beskjed av ham om å fikse meg en ordentlig jobb og utdanning. Han tipset meg om en jobb som han kunne hjelpe meg med å få, sa 21-åringen.

Han sa også at han har vært redd for represalier fra de tiltalte etter hendelsen, og at han går i behandling for posttraumatisk stresslidelse.

Faren: – Massiv vold

21-åringens foreldre var til stede og ble også utsatt for vold da kidnapperne kom til huset i Tolga 2. januar.

I retten onsdag fortalte faren om de dramatiske minuttene der han ble truet, slått, sparket og slått med et revolverskjefte.

– Jeg opplevde dette som drapstrusler og massiv vold ble brukt mot familien min, sa faren.