På kontrollstasjonen satt seks personer fra Statens vegvesen klare til å kontrollere russebusser, men måtte fordrive tiden med å drikke kaffe og spise kaker

IKKE EN RUSSEBUSS Å SE: Det var ingen russebusser å se på Husum torsdag ettermiddag, noe Martin Vercouteren i Statens vegvesen syntes var beklagelig. (Foto: Bjørn-Frode Løvlund)

IKKE EN RUSSEBUSS Å SE: Det var ingen russebusser å se på Husum torsdag ettermiddag, noe Martin Vercouteren i Statens vegvesen syntes var beklagelig. (Foto: Bjørn-Frode Løvlund)

Artikkelen er over 1 år gammel

Torsdag ettermiddag og kveld var det russebusskontroll på Husum i Løten. Vegvesenet stilte med fullt mannskap, men russen glimret med sitt fravær. I løpet av kvelden kom bare to busser innom.

DEL

(Østlendingen) Da Østlendingen ankom Husum i 16.30-tida torsdag ettermiddag for å se hvordan det lå an med årets russebusskolleksjon, kunne det virke som om vi hadde kjørt feil.

Ikke en russebuss var å se.

Ikke noen russebiler heller.

Inne på kontrollstasjonen satt seks personer fra Statens vegvesen klare til å kontrollere russebusser, men de måtte fordrive tiden med å drikke kaffe og spise kaker.

– Det er jo helt begredelig at russen ikke møter opp, sier Anders Hopteigen.

Den første kontrollen var onsdag ettermiddag. Da kom det kun åtte kjøretøyer.

Da Østlendingen dro fra Husum i 17-tida torsdag hadde det ennå ikke kommet noen busser. Kontrollen varte til klokka 20, og i løpet av kvelden dukket det bare opp to russebusser, en fra Elverum (Pækkern 2018) og en fra Ringsaker (Inglorious Bastards).

Ekstra folk fra Oslo

Martin Vercouteren, en av kontrollørene, opplyser at Statens vegvesen hadde hentet inn ekstra personell fra Oslo for å gjøre kontrollen så effektiv som mulig.

De to Oslo-karene, Mats Berg og Ben Haakon Tveit, er eksperter på russebusser. De var overrasket over det labre oppmøtet på Husum. Tirsdag kveld hadde de fullt hus på kontrollstasjonen i Oslo.

Marit Nyhuus, som jobber i Statens vegvesen med ansvar for Hedmark trafikksikkerhetsutvalg, sier at det i mai blir storkontroller av russebiler og busser, og at det da er lite lønnsomt ikke å ha russeoblat på kjøretøyet.

– Alle som møter opp på de frivillige kontrollene og som får kjøretøyene godkjent, får et russeoblat til å ha på bilen eller bussen, opplyser hun.

– De som ikke har godkjent russebuss eller biler, vil få kjøretøyene sine nøyere kontrollert om de blir stoppet i mai. Da kan det bli vanskeligere å komme seg til russetreffene hvis det er mangler ved kjøretøyene, sier Vercouteren.

Hadde ventet stort oppmøte

Han sier han hadde ventet stort oppmøte, og at bemanningen var styrket ut fra erfaringene med tilsvarende kontroller tidligere år.

– På tre-fire kvelder tidligere år har vi hatt mellom 40 og 70 kjøretøyer inne til kontroll, sier Vercouteren, som har opplevd lite engasjement fra russen i år.

Russebilkontrollene på Husum henvender seg til russ i Ringsaker, Hamar, Stange, Løten og Elverum.

Ingen av folkene fra Statens vegvesen kan gi noe godt svar på hvorfor det ble et så labert oppmøte. Kontrollene skal ha vært godt annonsert overfor russen. En årsak kan ha vært det dårlige været torsdag ettermiddag.

Russen får en ny sjanse mandag 23. april. Da er det også kontroll på Husum.

Vercouteren håper russen er litt mer interessert da.

Om oppmøtet på torsdagens kontroll har han bare en ting å si:

– For dårlig!

Artikkeltags