Kjører stafett i 80 land og bare damer får delta: – Det skaper felles minner og opplevelser

Klare for avreise: Aina Hansson, Yvonne Johansen, Grethe Iversen og Irene Stegane var bare noen av mange damer som deltar på Women Riders World Relay. De fire hadde ikke møtt hverandre før like før avreisen.

Klare for avreise: Aina Hansson, Yvonne Johansen, Grethe Iversen og Irene Stegane var bare noen av mange damer som deltar på Women Riders World Relay. De fire hadde ikke møtt hverandre før like før avreisen.

Onsdag formiddag satte flere damer fra Ringsaker kursen mot Vinstra for å delta i stafetten Women Riders World Relay.

DEL

Women Riders World Relay er en stafett for kvinnelige motorsyklister og går gjennom 80 land. Stafetten kom til Norge i 6. mai og gikk fra Svinesund, gjennom Oslo og ned til Kristiansand. Etter hvert gikk den videre til Bergen og følget skulle etter planen kommer over fjellet onsdag. På grunn av dårlig vær har bilister blitt anbefalt å ikke kjøre over fjellet noe som har ført til forsinkelser.

– Vi planlegger å kjøre til Vinstra og ta imot dem som kommer fra Ålesund og Trøndelag, sier Irene Stegane.

Fokus på damer som kjører motorsykkel

Fra Vinstra skal følget kjøre til MC Huset i Nydal og videre til Elverum hvor svenskene kommer til å møte følget. Egentlig skulle de kjøre helt til Stöten, men på grunn av forsinkelsene kommer svenskene til Elverum i stedet.

– Vi er masse damer på tur. Jeg har fulgt turen på Facebook, både på gruppa for hele verden og på den norske gruppa. Jeg har veldig lyst til å være med på hele turen i neste runde, sier Yvonne Johansen.

Dette er den første gangen stafetten blir avholdt i Norge og det er kun damer som får delta.

– Det er spesielt at det bare er for damer, men den retter fokus mot at det finnes damer som kjører. Det er mange kjøretøy som er laget for gutter, men ikke så mange som er laget for damer og som passer til kroppen, sier Johansen.

– Det er jo en internasjonal stafett og det er ikke alle steder som har kommet like langt som Norge. Det finnes flere land hvor kvinner ikke har lov til å kjøre motorsykkel, sier Aina Hansson.

Et godt miljø

De fire damene valgte å dra litt seinere enn en annen gruppe som dro fra Ringsaker tidligere onsdag morgen. De hadde ikke truffet hverandre før like før avreise og får følge av ei til ved Mjøsbrua og en annen på Lillehammer. De forteller at MC miljøet er et fint miljø hvor alle snakker med alle.

– Det skaper felles minner og opplevelser, og du treffer likesinnede damer, sier Stegane.

De fire damene startet turen i Brumunddal, men stafetten begynte i Skottland i februar og skal gå helt til januar 2020. Den blir avsluttet i De forente arabiske emirater og til nå har omtrentlig to femtedeler av turen blitt unnagjort.

– Det blir spennende å følge med på resten av turen, sier Johansen.

De anbefaler alle jenter å begynne å kjøre motorsykkel. Hansson har hatt lappen i 20 år og for henne var det helt naturlig at hun skulle begynne å kjøre motorsykkel.

– Jeg har vært vant med at mamma kjørte sykkel og har sittet på siden jeg var rundt ti år. Da jeg ble gammel nok var det helt naturlig at jeg skulle ta lappen.

Artikkeltags