Gå til sidens hovedinnhold

Tusen takk for at du sykler!

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Gratulerer med dagen alle syklister, for i dag er det verdens sykkeldag, ‪3. juni‬!

Tenk at sykkelen har ikke nevneverdig forandret seg siden 1885, da fant folk ut at et lite hjul bak ikke var så praktisk og slik ble dagens sykkel til. Nå finnes det over én milliard sykler i hele verden, dobbelt så mange som antall biler. Sykkelen er det mest brukte transportmiddel i store deler av verden. Den er populær som rekreasjonsmiddel og er blitt tilpasset for bruk som leketøy for barn, treningsverktøy for ungdom og voksne, militær- og politibruk, transporttjenester, miljøvennlig transportmiddel og konkurranseidrett.

Sykkelen har hatt sterk påvirkning på samfunnet, både med tanke på kultur og på å fremme moderne avansert produksjons- og industriprosesser. Mange komponenter som senere spilte en viktig rolle i utviklingen av bilen ble opprinnelig funnet opp for sykkelen, for eksempel kulelagre, luftfylte dekk og kjededrevne tannhjul.

Nå i 2020 har vi fått den nyeste varianten med el-motor til gratis utleie i byene våre, Brumunddal og Moelv. El-syklene skal fremme sykkelglede med tanke på helse og miljø. Land som Nederland og Danmark har skjønt det enorme potensialet for folkehelsen med å være en syklende nasjon. Ikke er det feil at byene deres får bedre luft, når andelen syklende øker heller. Ringsaker kommune prøver til en viss grad å tilrettelegge for sykling. Brumunddal ble sykkelby for 5 år siden, som definitivt har bedret framkommeligheten på to hjul. Moelv er snart 5.000 innbyggere og kan kvalifiseres til å søke om sykkelby-status, gjett om jeg skal mase på at dette skal skje! Kan jo faktisk tenkes at i min levetid blir det sykkelveg mellom våre kommende sykkelbyer, det hadde vært noe!

Det har skjedd en forandring i det norske folk, vi har blitt mer glad i å sykle. Sjøl er jeg en glad syklist, som gjerne tar en 2 mils tur til jobb. Ingen som tuter, ingen som kjører farlig nærme meg heller. Sjøl om bare halve vegen er sykkelveg, føler jeg meg trygg og kjenner at kroppen takker meg. Så har det skjedd en utvikling til at mange av oss syklister det siste året har begynt å hilse på hverandre. Jeg har lappen på motorsykkel og der er det vanlig med å hilse på hverandre, så hilsinga har jeg prøvd å trekke med meg fra den verden.

Syklister har en felles skjebne, vi må ta et tråkk om gangen for å komme framover, med vind og vær. Vi tråkker sammen for forskjellige grunner, og alle er like bra. Om du tråkker for helsa, idretten, miljøet, lommeboka eller glede, så hils til andre syklister. Nikk eller hev en hånd neste gang du sykler forbi en artsfrende trillende på to hjul. Slik skaper vi samhold, og kanskje en bedre sykleverden for deg og meg.

Riktig god syklende sommer!