NRK gjorde om etter kritikk

Ville trekke seg: Programleder Magnus Brenna-Lund og Leif Opsund gikk gjennom episodene.Arkiv

Ville trekke seg: Programleder Magnus Brenna-Lund og Leif Opsund gikk gjennom episodene.Arkiv

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

– Vi ser i ettertid at vår framstilling av kaninoppdretter Leif Opsunds virksomhet ga et ufullstendig bilde av hvordan dyrene faktisk behandles, og at noen av klippene bidro til et inntrykk det ikke er grunnlag for.

DEL

NRK har valgt å omredigere den første episoden av «Alt for dyra» på noen punkter etter første utsendelse, ut fra en vurdering av at redigeringen av en sekvens utsatte en medvirkende for reaksjoner som vedkommende opplevde som en personlig belastning. Scenen som er omredigert illuderte en slaktesituasjon innen kaninoppdrett.

I Kringkastingsrådet

– Vi bommet, ga et skeivt inntrykk av bonden og beklager på det sterkeste, sier etikkredaktør Per Arne Kalbakk til Medier 24, etter at saken var oppe i Kringkastingsrådet torsdag.

De har fått flere klager fra folk som reagerer på hvordan de fremstilte bonden og dyreholdet.

Legger seg flate

Flere medlemmer i Kringkastingsrådet tok ordet og uttalte at de støttet klagerne.

Etikkredaktør Per Arne Kalbakk i NRK sier redaksjonen og NRK legger seg langflat etter kritikken.

– Noen ganger bommer man, dessverre. Vi må bare innse at fremstillingen vår av kaninbonden var uriktig og ga et skeivt bilde av det han driver med. Dette fremstilte vi feil ved måten vi lagde og klippet den første episoden av serien. Når man lager et program for folk som er glad i dyr og får en haug med reaksjoner fra folk om at vi framstiller dyrehold på en uverdig måte, har vi bomma, sier han til Medier24.

Har gjort nye opptak

NRK sier de har gjort flere grep for å forsøke å rette opp inntrykket og tabben sin.

– Redaksjonen har vært i tett kontakt med hovedpersonen og valgte å gjøre omredigeringen av den første episoden for å gjøre den mindre skeiv og gi et riktigere bilde. Vi har også gjort nye opptak med hovedpersonene som vi tar med i de påfølgende episodene og håper at vi med disse grepene kan rette opp skaden og belastningen vi har påført hovedpersonen.

Leif Opsund sto fram i RB og fortalte at han følte seg feil framstilt etter den første episoden. Han vurderte å trekke seg fra serien etter å ha opplevd massiv hets fra TV-seere og organisasjoner som reagerte på kaninholdet hans.

Artikkeltags