Hjalp hundrevis av jordskjelvofre

Enkle forhold: Kari Mühlbradt i røntgenteltet i Nepal. Her ble hundrevis av pasienter undersøkt etter jordskjelvet. – Vi jobbet så svetten silte inne i de varme teltene, sier Mühlbradt.Foto: Privat

Enkle forhold: Kari Mühlbradt i røntgenteltet i Nepal. Her ble hundrevis av pasienter undersøkt etter jordskjelvet. – Vi jobbet så svetten silte inne i de varme teltene, sier Mühlbradt.Foto: Privat

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Etter tre uker i jordskjelvrammede Nepal er Kari Mühlbradt hjemme igjen. – Det var tøft, men jeg er ikke i tvil om at jeg skal ut igjen.

DEL

Mühlbradt utdannet seg til Røde Kors-delegat i 2012. I november/desember 2013 var hun i Filippinene etter tyfonen der, og i juni dro hun til den syriske flyktningleiren Azraq i Jordan. Da Nepal ble rammet av jordskjelv i mai, meldte hun seg igjen til tjeneste.

– Jeg kom hjem fra ferie mandag kveld, og tok morgentoget til Oslo dagen etter. På to dager klarte vi å reise hele feltsykehuset, men god hjelp fra Oslo brann- og redningsvesen.

Den norske delegasjonen ble sendt til Chatura, øst for Katmandu. Dette var ett av de verst rammede områdene.

– Det var vanskelig å komme seg dit. Alt av bygninger og infrastruktur var ødelagt. De fleste husene hadde rast sammen, så folk bodde i telt og under presenninger. Feltsykehuset erstattet det lokale sykehuset, som var blitt ødelagt i skjelvet.

Kom vandrende med store skader

Som følge av jordskjelvet var det mange klem- og bruddskader. For Mühlbradt, som er radiograf, ble det hektiske dager.

– Nepaleserne imponerte meg virkelig. De kom gående med store skader, og hoppet selv opp på bordet. Da jeg så bildene av skadene deres kunne jeg nesten ikke tro det. Til tross for knuste bekken og brudd klaget de ikke. De var utrolig stille og rolige.

Dagene i røntgenteltet var lange, og varmen kvelende.

– Det lå på rundt 35 grader i skyggen, så svetten silte.

Mühlbrads kompetanse var verdifull i Nepal, derfor gikk hun på døgnvakt.

– Hele bakken gynget

De første dagene etter skjelvet var de travleste, deretter roet det seg. Fram til det andre skjelvet kom.

– Noen mindre etterskjelv var det stadig vekk, men det andre, store skjelvet var helt annerledes. Hele bakken bølget seg. Jeg sto på røntgenrommet da det startet, og løp ut. Det første jeg så var et tempel som svaiet fram og tilbake. Alle kom seg ut og ventet på at skjelvet skulle gå over. Det tok 50 lange sekunder.

Så snart skjelvet var over, hørte Mühlbradt og de andte rop og skrik fra byen. Det tok ikke lang tid før de første døde og skadde kom inn.

– Det var grusomme scener som utspilte seg. Vi er godt forberedt på å takle det. Man går inn i en rolle, og fokuserer på å hjelpe flest mulig på kortest mulig tid. Likevel er det ingen som kan forberede deg på de menneskene du møter. Det er sterkt. Å hjelpe mennesker i nød er utrolig givende. Derfor vil jeg også dra ut igjen, om jeg blir bedt om det.

Samler krefter

Mühlbradt kom hjem for en uke siden, litt tidligere enn planlagt.

– Jeg var utrolig sliten, derfor valgte jeg å takke ja da tilbudet kom, sier hun.

Mühlbradt er opprinnelig fra Brumunddal, men bor nå på Ingeberg.

– Her lader jeg batteriene i hagen. Dessuten har jeg hytte ved Mjøsa i Brumunddal. Det er deilig å komme hjem etter en slik opplevelse. Kontrastene er store.

Røde Kors vil være tilstede i Nepal en stund til.

– Når vi drar blir alt utstyret igjen, slik at de lokale kan bruke det. Uten givergleden til den norske befolkningen hadde verken det eller arbeidet vi sendes dit for å gjøre vært mulig, så det er utrolig bra. Jeg gleder meg til å dra ut og hjelpe igjen, sier Muhlbradt.

Artikkeltags