Politikken til Høyre har sviktet. I dag står 100 000 under 30 år helt utenfor både arbeid og utdanning. I det siste året har vi møtt flere av dem. Noen kaller de for brukere. Men dette handler om mennesker.

Gjennom åtte år med Erna Solberg har antallet unge uføre blitt doblet. Tiden går skremmende sakte når du blir stående igjen alene. Nå må flere få den hjelpen de trenger. Når Arbeiderpartiet og Senterpartiet prioriterer 1 milliard kroner til dette, så er det verdt hver eneste krone.

Har du det bra, så gjør du det bedre. Det gjøres mer på psykisk helse. Vi kan alle komme i en situasjon der børen blir for stor. Når tankene blir så tunge at du mister nattesøvnen er det begrensa hvor mye trygghet og omsorg du kan få med googlesøk og chat-roboter. Det du trenger er fagfolk som har tid til deg.

Derfor er det godt nytt at Arbeiderpartiet og Senterpartiet vil bruke 300 millioner kroner mer på psykisk helse. Har du det bra med deg seg selv, så kommer du lettere tilbake i både livet og arbeidslivet.

Trenger du påfyll, så skal du få det. Mangler du utdanning, så er det vanskeligere å få et fotfeste i arbeidslivet. Når arbeidslivet blir stadig mer spesialisert, så er det ikke nok med cv-kurs. Nå vil flere få muligheten til utdanning og enkeltkurs. Det betyr at flere unge kan få lære noe som er nyttig for både de selv og den framtidige arbeidsplassen.

Statsbudsjettet legger opp til at flere kan ta fagbrev i arbeid. Det er både bra og fornuftig. Samtidig vil eldre ungdommer enn tidligere også kunne få hjelp fra en veileder i oppfølgingstjenesten. Det er en prioritering som kan bety mye for den enkelte.

Tettere oppfølging gir resultater. Vi trenger flere på jobb som kan hjelpe. Derfor er det etterlengtet at regjeringen vil bruke 175 millioner til å ansette betydelig flere folk på Nav-kontorene sånn at de som er under 30 år kan få bedre hjelp til å komme i arbeid.

En annen ting som er positivt, er at dette statsbudsjettet også vil gjøre det mulig for flere unge uføre å kombinere trygd og arbeid. Arbeid utjevner økonomiske og sosiale forskjeller, og gir folk mulighet til å tenke på framtida.

Helse, utdanning og arbeid henger sammen. Den sosialdemokratiske arbeidslinja skal handle om muligheter. Ikke om den borgerlige pisken eller stigmatiserende floskler om at «folk må slutte å være så late».

Helse, utdanning og arbeid henger sammen. Når Arbeiderpartiet og Senterpartiet prioriterer 1 milliard til dette, så er det verdt hver eneste krone.