Hvorfor engasjere seg? – Fordi verden går til helvete, og det virker ikke som noen gjør noe med det

ENGASJERTE: Ringsaker Blad tok oppfordringen fra Else Marie Brobakken (16) (t.v.) fra Furnes og Ida Martine Handegaard (18) fra Gausdal, og spurte de to jentene hvorfor det er viktig at vi engasjerer oss.

ENGASJERTE: Ringsaker Blad tok oppfordringen fra Else Marie Brobakken (16) (t.v.) fra Furnes og Ida Martine Handegaard (18) fra Gausdal, og spurte de to jentene hvorfor det er viktig at vi engasjerer oss. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Ungdomsfestivalen #mingreie var også et sted hvor du fant sterke meninger. Ringsaker Blad tok oppfordringen fra Else Marie Brobakken (16) og Ida Martine Handegaard (18), og spurte hvorfor det er viktig å engasjere seg.

DEL

– Det er fordi verden går til helvete., og det virker ikke som noen gjør noe med det. Det er viktig at vi sier ifra fordi fremtidige generasjoner også skal ha en plass å leve.

Det sier Else Marie Brobakken (16) fra Furnes, og Ida Martine Handegaard (18) fra Gausdal.

De to jentene er engasjert i Natur og Ungdom, og mener det er på tide at vi mennesker skjerper oss, og at vi tar miljøet på alvor.

Se også: Bilder fra ungdomsfestivalen #mingreie i Brumunddal

– Det handler om penger

– Hvorfor går det til helvete?

– Jorda blir varmere, og det startet med at vi begynte å brenne fossilt brennstoff etter den industrielle revolusjon. Hvert sekund blir det skapt en ny klimaflyktning, vi har fått mer ekstremvær, og det er liten politisk vilje til å gjøre noe med det. Det handler om penger. Det er store interesser i for eksempel oljeindustrien. Det er mange mektige personer som tjener penger på den, svarer Handegaard.

Hun understreker at hun mener det er politikere og statsledere som bør skamme seg mest, og at endringene må komme fra toppen.

– Jeg føler også at det er for mye fokus på individet og den enkelte forbruker. Det er de store endringene vi må ha. Som å slutte å bore etter olje. Men politikerne blir valgt inn for fire år av gangen, blir målt på hva de har gjort i den perioden, og trenger noe å skryte av. Derfor bryr de seg ikke om at vi borer etter olje. Vi må endre livsstilen vår, og det krever store strukturelle endringer, fastslår 18-åringen.

Les også: Fem unge om #mingreie

– Bli mer bevisst på valgene vi tar

Jenta fra Gausdal får støtte av venninnen fra Furnes.

– Vi må bli mer bevisst på valgene vi tar, og se hvilke konsekvenser det får. Det er viktig at vi gjør noe med forbruket vårt, sier furnesingen.

Les også: Starter opp ungdomsfestival i Ringsaker

– Er det mange ungdommer som er engasjert i miljøet?

– Jeg tror det er veldig få som tenker noe på det, svarer Brobakken.

– Jeg er av en annen oppfatning. Det er nok mange som er enig i mange av de største miljøsakene, men som ikke vet hva de skal gjøre med det, svarer Handegaard.

– Hva med festivalen #mingreie, er det bra her?

– Jeg synes det er flott at folk har et sted hvor de kan komme, og vise hva de gjør. Det er fint at vi også kan vise at klima og miljø er interessant, sier Brobakken.

Artikkeltags