Gå til sidens hovedinnhold

Urbanisering av naturen

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Skritt for skritt i høyt tempo reduseres Ringsakers tidligere gode rykte som en foregangskommune når det gjelder natur og jordbruk. Urbaniseringen de siste tiårene har lagt store arealer av den beste landbruksjorda under asfalt og bygninger.

I fjellet bygges naturen ned av hytter og veger. Ikke nok med det, nå ønsker Sjusjøen og Omegn Skiforening å anlegge grusstier i 2,5 m bredde, såkalt A-standard, over langt mer enn et titalls kilometer i Sjusjøenområdet for sykling. Dette skal angivelig fremme mer aktivitet i fjellet. Hva slags aktivitet er det som ønskes, er det konkurranseopplevelse eller er det naturopplevelse? Det er mer enn nok av veger som det går an å sykle på, men det er snart ikke opprinnelig naturterreng igjen der en kan oppleve stillhet og ensomhet i natur slik den er skapt. Dette vil gå ut over store myrområder og annen natur som ikke tidligere er tråkket ned.

Ved mye slags anleggsvirksomhet er erfaringen den at løftene om nennsomme framgangsmåter ved opparbeidelse ikke alltid blir overholdt og det er alltid en plausibel unnskyldning baserte på uforutsette forhold.

Den sørgelige erfaringen fra da Hamar og Omegn Turistforening sto bak ønsket om en «oppgradert» sti fra innenfor Vollkoia ved Gråbeindalen mot Tørbustilen for noen år siden, ble langt mer enn det som var forespeilet. Den skulle angivelig bli 2 m bred, men etter påtrykk fra mange medlemmer i HHT’ årsmøte skulle den bli redusert til 1,5 m og det skulle bare brukes en liten gravemaskin. I virkeligheten ble det nærmest en lett skogsbilveg i 3 m bredde underbygget med bærende lag av stokker på bløte partier og en omfattende grøfting. Det ble også benyttet en beltegående stor gravemaskin. Til ære for HHT skal nevnes at de etter dette oppga et titalls planer for lignende oppgradering andre steder i marka. Det er på høy tid å stoppe utbygging av veger/stier og hytter hvis Ringsakfjellet skal beholde noe som kan kalles opprinnelig natur og som har vært et trekkplaster for mange til Ringsaker.