Refser regjeringen for yrkesfag i ny rapport

Siden 2013 er det blitt færre elever på bygg- og anleggsteknikk - et av programmene som næringslivet har stort behov for i årene som kommer.

Siden 2013 er det blitt færre elever på bygg- og anleggsteknikk - et av programmene som næringslivet har stort behov for i årene som kommer. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Store utfordringer kunne ha vært unngått hvis regjeringen hadde lyttet til oss, mener Ap.

DEL

(Siste) Norske yrkesfagelever må tidligere ut i praksis, utdanningene må bli mer relevante for arbeidslivet og det må bli mer lønnsomt for bedrifter å ta inn lærlinger, lyder anbefalingene i en ny OECD-rapport.

- Disse endringene kunne vært gjennomført for lengst dersom ikke regjeringspartiene konsekvent hadde stemt mot våre forslag, sier Aps Martin Henriksen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Tidlig ut i arbeidslivet

Det er særlig utfordringene med yrkesfagopplæringen som blir vektlagt i rapporten om ungdom utenfor utdanning og arbeid i Norge.

- Vi vil at alle yrkesfagelever skal få prøve seg i arbeidslivet allerede fra første skoleår. Da vil elevene også se en tydelig sammenheng mellom teori og praksis, sier Henriksen, som er stortingsrepresentant og Aps utdanningspolitiske talsperson.

- Forslaget om flere vekslingsmodeller lå klart på regjeringens bord i 2013, men har tydeligvis havnet i skuffen. Det vi foreslår om at elevene skal få komme seg tidligere ut i bedriftene, var ikke med da kunnskapsminister Jan Tore Sanner nylig la fram forslag til ny yrkesfagstruktur. Det er lite framtidsrettet, mener Martin Henriksen.

Stort behov i næringslivet

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at det siden 2013 er det blitt 3.000 færre elever både på bygg- og anleggsteknikk og teknisk og industriell produksjon. Det er to av programmene som utdanner fagarbeidere næringslivet har størst behov for i årene som kommer, ifølge NHOs kompetansebarometer.

Også regjeringens eget kompetanseutvalg trekker fram behovet for flere fagarbeidere fra disse fagene. Henriksen liker ikke utviklingen. Han hevder at regjeringspartiene Høyre, Frp og Venstre har vært motstandere av flere av tiltakene OECD nå peker på.

- Vi kunne ha kommet mye lenger om regjeringen hadde støttet våre forslag om et utstyrsløft i yrkesfagopplæringen, instruktører, hospiteringsmodeller for lærere og mer tidlig praksis. Dette er også forslag som OECD sier vil styrke yrkesfagopplæringen, sier Ap-politikeren.

Tusenvis venter

I OECD-rapporten påpekes også det høye frafallet i yrkesfagutdanningene. Kun 62 prosent av elevene i Norge gjennomfører et yrkesfaglig program de begynner på. At 30 prosent av elevene ikke får læreplass er en av årsakene.

Til sammenligning er prosentandelen som fullfører et yrkesfaglig program høyere i både Sverige (72 prosent) Østerrike (80 prosent).

– Det er meningsløst at tusenvis av elever venter i kø for å få læreplass i stedet for å få fullføre utdanningen sin. Dette er fagarbeidere Norge trenger og potensielt går glipp av. Regjeringen må nå inngå et forpliktende samarbeid med fylkene og arbeidslivet om læreplasser og dimensjonering av skoleplasser for å sikre alle kvalifiserte søkere skoleplass, krever Henriksen.

Saken fortsetter under bildet. 

- Vi kunne ha kommet mye lenger om regjeringen hadde støttet Aps forslag i yrkesfagopplæringen, sier Martin Henriksen.

- Vi kunne ha kommet mye lenger om regjeringen hadde støttet Aps forslag i yrkesfagopplæringen, sier Martin Henriksen. Foto:

Følger ikke helt med

Kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) synes Henriksen må begynne å følge bedre med.

- Endringene vi la fram for en ny struktur for yrkesfagene skal gi elevene mer praksis, ved siden av muligheten til å fordype seg tidligere og mer spesialisering fra og med første skoleår, forklarer Sanner overfor ANB.

Det statsråden sier betyr blant annet at du skal få mer av tømrerfaget og mindre av andre ting hvis du vil bli tømrer. Regjeringen åpner også for flere vekslingsmodeller.

- Men vi gjør ikke bare endringer på yrkesfagene. Vi vil innføre et nytt, praktisk og arbeidslivsrett håndverksfag som valgfag i ungdomsskolen for gi flere elever mulighet til yrkesretting tidligere, påpeker Høyre-statsråden.

De siste fem årene har antall lærlinger i offentlig sektor, ifølge Sanner, økt kraftig. Flere fullfører og tar fagbrevet. Det er også flere som søker seg til førsteåret på yrkesfag enn i fjor.

- Aldri har det vært inngått flere lærekontrakter enn nå, og andelen som får læreplass er den høyeste siden 2011. Vi leverer mens Henriksen snakker, mener Sanner. (ANB)

Artikkeltags