Høgskoleopptaket: Nesten to søkere til hver studieplass

GODT FORNØYD: Prorektor Stine Grønvold er godt fornøyd med rekordsøkningen til Høgskolen i Innlandet.

GODT FORNØYD: Prorektor Stine Grønvold er godt fornøyd med rekordsøkningen til Høgskolen i Innlandet. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Aldri tidligere har Høgskolen i Innlandet, eller de to tidligere institusjonene Høgskolen i Lillehammer og Høgskolen i Hedmark til sammen, hatt så mange førsteprioritetssøkere i det nasjonale samordna opptaket som nå. Økningen fra i fjor er på 12,75 prosent, 784 flere søkere enn i fjor.

DEL

(Østlendingen) Torsdag ble tallene fra Samordna opptak offentliggjort. Søkningen til Høgskolen i Innlandet (HINN) øker med 12,75 prosent sammenlignet med i fjor, mens økningen i søkning til høyere utdanning på landsbasis er 4,73 prosent.

6.932 søkere har satt ett av Høgskolen i Innlandet sine studier øverst på sine prioriteringslister i det samordna opptaket. Det er 784 flere førsteprioritetssøkere sammenlignet med i fjor. Det er kun NTNU og Universitetet i Tromsø som opplever større økning.  

– Dette er svært gledelige tall og viser at Høgskolen i Innlandet lykkes i å være synlig og attraktiv i det nye landskapet for høyere utdanning, påpeker prorektoren utdanning ved HINN, Stine Grønvold, i en pressemelding.

Lærerutdanningen attraktiv igjen

Prorektoren er spesielt glad for økende interesse for lærerutdanningene ved Høgskolen i Innlandet.

– God rekruttering til lærerutdanningene er ikke bare viktig for høgskolen, men også for regionen vår og hele nasjonen. Derfor er det fint å se at søkningen til våre lærerutdanninger øker med hele 35,6 prosent sammenlignet med i fjor, sier Grønvold. 

HINN har i år lyst ut 70 studier med til sammen 3.485 studieplasser i årets samordna opptak. Det er to færre studier enn året før, men høgskolen har økt antall tilgjengelige studieplasser med 537. Likevel har høgskolen samlet sett nesten to søkere til hver studieplass.

Det er sykepleie, deltid, i Elverum som har aller flest søkere (8,47) per studieplass. Organisasjon og ledelse, deltid, på Rena har 5,47 søkere per plass.

Søkerne kommer fra hele landet, men de fleste er fra Hedmark (1.951) og Oppland (1.127). 840 søkere kommer fra Akershus.

De som har søkt studieplass, mottar svar på søknaden i hovedopptaket 20. juli. Fra samme dato blir eventuelle ledige studieplasser i samordna opptak blir lyst ut.

God søkning til alle fakulteter

Som kjent fusjonerte Høgskolen i Hedmark og Høgskolen i Lillehammer 1. januar 2017 og ble Høgskolen i Innlandet. Høgskolen har organisert seg med fakulteter som går på tvers av studiestedene. Alle fakultetene har samlet sett gode søkertall. Her er oversikten:

  • Fakultet for anvendt økologi, landbruksfag og bioteknologi (Evenstad, Blæstad og Hamar) har 270 førsteprioritetssøkere til 190 studieplasser.
  • Fakultet for audiovisuelle medier og kreativ teknologi (Hamar og Lillehammer) har 364 førsteprioritetssøkere til 185 studieplasser.
  • Handelshøgskolen Innlandet – Fakultet for økonomi og samfunnsvitenskap (Lillehammer og Rena) har 2.812 søkere til 1.485 studieplasser.
  • Fakultet for helse- og sosialvitenskap (Elverum og Lillehammer) har 2.104 søkere til 905 studieplasser.
  • Fakultet for lærerutdanninger og pedagogikk (Hamar og Lillehammer) har 1.382 søkere til 720 studieplasser.
  • Den norske filmskolen er et eget fakultet, men lyser ikke ut studier i samordna opptak.

Stor søkning også i lokalt opptak

Også i det lokale opptaket, som hovedsakelig gjelder masterutdanninger og ulike tilbud om etter- og videreutdanning, er det stor interesse for HINN.

I årets lokale opptak har 6.034 personer søkt studier ved HINN som sitt førstevalg. Det er en liten nedgang fra i fjor, som skyldes at Den norske filmskolen tar opp studenter bare annethvert år og altså ikke i år.

1. mai blir eventuelle ledige studieplasser i det lokale opptaket lagt ut for videre søking.  

Artikkeltags