Farevarsel: Store nedbørsmengder kan gi flom og jordskred

FAREVARSEL: Meteorologisk institutt varsler fare for jordskred og flom i forbindelse med de store nedbørsmengdene som er ventet fra lørdag.

FAREVARSEL: Meteorologisk institutt varsler fare for jordskred og flom i forbindelse med de store nedbørsmengdene som er ventet fra lørdag. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Meteorologen har dårlige nyheter til dem som håper på penvær i helga.

DEL

Fra lørdag ettermiddag er det ventet mye regn. I den forbindelse er det sendt ut farevarsel for en rekke fylker, deriblant Innlandet.
 

I Innlandet mest nedbør i sørlige områder. Nedbøraktiviteten avtar mandag, opplyser Meteorologisk institutt. Her er det sendt ut tre farevarsel; For store mengder nedbør, jordskredfare og flomfare.

Vått

– Det ser ut som det blir ei ganske våt helg. Vi har sendt ut gult farevarsel for nedbør, som også gjelder også for den sørlige delen av Oppland, sier vakthavende meteorolog Marit Berger hos Meteorologisk institutt.

– Hva vil det si?

– Gult er et moderat farenivå. Det kommer ganske mye nedbør på 48 timer, og det kan gi fare for overvann, sier Berger som også henviser til informasjon fra NVE.

Fra lørdag ettermiddag og to døgn fram i tid vil det komme mye nedbør.

– Været vil bli bedre når vi kommer inn i mandagen, sier hun.

– Vil det være fare for underkjølt regn?

– Det er såpass mildt nå at det ikke vil være noe fare. Det vil nok ikke komme noe kaldluft som kan føre til frysende nedbør, sier meteorologen.

Plussgrader

Berger legger til at temperaturene vil holde seg godt på plussida.

– Man må ganske høyt, sikkert over 1000 meter, for at det skal komme som snø.

– Det blir noe vind i fjellet, fra sørøst. Jo lenger vest du kommer, jo mer vind blir det.

OBS

I forbindelse med nedbørsmengdene kommer Vegtrafikksentralen med en oppfordring:

– Vi ber bilistene være obs på vannplaning og fare for lokale oversvømmelser på vegnettet. Kjør etter forholdene og vis hensyn, oppfordrer Vegtrafikksentralen.

Artikkeltags