Klokka 9.30 torsdag tar de tre partilederne Jonas Gahr Støre (Ap), Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Audun Lysbakken (SV) oppstilling utenfor Hurdalsjøen Hotell for å komme med forhåpningsfulle kommentarer til pressen.

En halvtime senere tar de tre plass rundt sonderingsbordet sammen med sine respektive partifeller Hadia Tajik (Ap), Marit Arnstad (Sp) og Kirsti Bergstø (SV).

Snakker regjering

Det er trolig første gang de tre partiene snakker regjering i samme rom etter at valget ga en soleklar seier til rødgrønn side.

Støre har hatt mange samtaler med Vedum og Lysbakken enkeltvis, og da avtalen om å gå i sonderinger var på plass mandag, kom de tre partilederne hver for seg til Vandrehallen i Stortinget for å gi sine kommentarer.

Som kjent vil både Ap og SV ha en trepartiregjering, mens Sp standhaftig har holdt på ønsket om en Ap/Sp-regjering – uten SV.

Samtidig har Vedum vært påpasselig med aldri å lukke døra helt for SV.

Fagforbundet, som gitt støtte til både Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV i valgkampen, krever nå valuta for pengene.

– Sørg for å bli enige, slik at vi får den drømmeregjeringen Fagforbundet og hele fagbevegelsen vil ha: En flertallsregjering, erklærte leder Mette Nord til VG onsdag.

Ingen tidsfrist

Hvor lenge sonderingene vil pågå, er uvisst. Det er ikke satt noen tidsfrist. Men etter alt å dømme blir det to dager med intense samtaler torsdag og fredag.

Deretter blir det et naturlig avbrekk på lørdag. Da holder SV landsstyremøte, og samme kveld blir det en høytidelig avslutningsmiddag for stortingsrepresentantene og regjeringen på Oslo rådhus.

Støre har imidlertid gjort det klart at han legger opp til å bli værende i Hurdal dersom sonderingssamtalene ender med tommel opp fra alle tre og går over til formelle regjeringsforhandlinger.

En eventuell regjeringsplattform kan dermed bli hetende Hurdal-plattformen.

Saker på menyen

De tre partilederne har så langt holdt tett om hvilke saker de skal snakke om, og hvilke som peker seg ut som de vanskeligste nøttene å knekke.

I kulissene er et stort apparat i sving for å fôre partitoppene med informasjon og ideer.

På den trolig rikholdige saksmenyen står trolig både rovdyr, CO2, skatt og EØS – og ikke minst klima- og oljepolitikk. Her er det til dels stor avstand mellom partiene, og olje og klima kan bli blant de mest betente sakene i sonderingene.

Også Sps siste utspill om strupe strømeksporten kan bli en het potet.

Blir det «tynn suppe» på klima og miljø, har SV-leder Lysbakken tidligere varslet at han da vil gå fra bordet.

SV krever blant annet stans i all oljeleting, noe som kan bli tungt å svelge for Ap og Sp, som vil «utvikle, ikke avvikle» oljen.

– Blir krevende

Onsdag gikk lederen i det mektige Fellesforbundet Jørn Eggum, som også sitter i Aps sentralstyre, ut i Dagbladet og hevdet at SV ikke har greie på oljepolitikk. Han er sikker på at SV ikke får noe gjennomslag.

– Ap og Sp kommer ikke til å endre standpunkt på dette. Det kommer til å bli krevende for SV, sier han.

(©NTB)