Varsler om større og mer innholdsrik Midt i Matfatet

KLARE: Prosjektleder for Midt i Matfatet, Bente Ekeberg Bodin, Stanges næringssjef Erik Habberstad, Turid Windjusveen (Fylkesmannen i Innlandet), Bjørnar Bråthen (Wood Hotel/Frich's), Monica Blikstad (Hamarregionen Utvikling og Reiseliv), Anette Løvlien Vold (Elton Søndre) og Truls Pedersen. Foto: Jo E. Brenden

KLARE: Prosjektleder for Midt i Matfatet, Bente Ekeberg Bodin, Stanges næringssjef Erik Habberstad, Turid Windjusveen (Fylkesmannen i Innlandet), Bjørnar Bråthen (Wood Hotel/Frich's), Monica Blikstad (Hamarregionen Utvikling og Reiseliv), Anette Løvlien Vold (Elton Søndre) og Truls Pedersen. Foto: Jo E. Brenden

Artikkelen er over 1 år gammel

Mer mat, mer reiseliv, mer rekrutteringsarbeid og en spennende kåring av en ny lokal signaturrett. Årets Midt i Matfatet ser ut til å bli mer innholdsrik enn noen gang.

DEL

Vi starter med signaturretten. Tre prestisjekokker har fått utfordringen og er allerede i gang med å utvikle en rett og et konsept basert på lokale råvarer. Denne retten, som skal fange regionen vår på en ny måte, blir presentert under mat- og landbruksfestivalen i Vikingskipet søndag 22. september nøyaktig klokka 13.04, ifølge Truls Pedersen, som skal stå på scenen da begivenheten skjer.

– Voss har «smalehovud», Møre og Romsdal har «sveler», Moss har «pølse i vaffel" ... Alle regioner har sin lokale stolthet som de som kommer langveisfra opplever som noe unikt. Nå skal vår region endelig få sin egen signaturrett, sier Pedersen og fortsetter:

– Tanken er at man lager en grunnoppskrift med et fengende navn. Denne oppskriften skal kunne lages av alt fra highend-restauranter til lag og foreninger som står ute på stand.

Oppskriften skal bedømmes i Vikingskipet av en bred jury, hvor blant annet festivalgjest Arne Hjeltnes inngår.

– Jeg tror dette kan bli starten på noe som blir veldig gøy, sier Pedersen, som forventer at den nye signaturretten tas inn i alle spisesteder i regionen når den er blitt avslørt.

Festivalapp

I fjor kom det 13.000 på Midt i Matfatet. Ifølge prosjektleder Bente Ekeberg Bodin skal årets matfestival, som avvikles mellom tirsdag 17. september og søndag 22. september, bli større på mange områder. Mye takket være at man i år også har fått med Ringsaker kommune på prosjektet. Dermed er alle de fire Hedmarken-kommunene involvert i storarrangementet.

– Vi skal ha søkelys på bærekraft. Og vi satser enda mer målrettet på rekruttering, varsler Bodin.

Hun forteller at 1.500 niendeklassinger blir invitert til årets Midt i Matfatet, men de må laste ned en app på forhånd som forbereder de på alle opplevelsene som venter dem inne i Vikingskipet.

– Her får de informasjon om bedriftene og skolene som er representert i Vikingskipet. Dermed kan de forberede seg bedre på hva de skal oppleve. Og inne i skipet vil de få pushvarslinger når det er noe som skjer.

De som registrerer flest besøk på de ulike standene inne i skipet, kan vinne gjeve premier.

Felleskjøpet og Nortura lager store infostands med plass til 150 besøkende om gangen. Det blir «Grønt torg», med fokus på bærekraft. Her blir det tatt opp temaer fra økologisk korndyrking til datoskrekk på meieriprodukter, med blant annet Sirkula, Ragn Cells og «Framtiden i våre hender» til stede.

SAFT: Jordbærsaft fra Elton Søndre er et av mange kortreiste produkter som sikkert vil dukke opp i Vikingskipet.

SAFT: Jordbærsaft fra Elton Søndre er et av mange kortreiste produkter som sikkert vil dukke opp i Vikingskipet. Foto:

Ellers blir det NM i potetskrelling. I år har hele åtte fylker vært med på kvalifiseringen.

Det blir kurs i fermentering med fermenteringsguru Gry Hammer. Arne Hjeltnes deler ut Innlandets Matpris, og utfordres i etterkant til å være med å en melkekonkurranse med lokale kyr som skal levere særdeles fersk melk.

Reiselivsstasing

Det rigges et over 300 kvadratmeter stort reiselivsområde.

– Målet vårt er å knytte matopplevelser til reiselivet i hele Innlandet. Forbildet er Grüne Woche i Berlin, hvor Norge har deltatt med den flotteste standen. Vi ser for oss at vi beveger oss i den retningen i Vikingskipet også, sier Monica Blikstad i Hamarregionen Utvikling og Reiseliv.

Hun forteller om en stor stand med blant annet Klatreparken Domkirkeodden, Smaksfestivalen i Elverum, First Hotel Victoria, Elgstua, Løiten Brenneri og RibSafari til stede med spennende installasjoner og stands.

Stange kommune skal vise fram jordbruk.

– Vi skal ha en stor satsing på jordbruk for å sette området på kartet, som navet i Mat-Norge. Alle forbinder jo vår region med jorder og mat, sier næringssjef Erik Habberstad.

Ringsaker blir med på årets messe igjen.

En av nykommerne i Vikingskipet er Wood Hotel og Frich's.

– Vi er et bygg som har fått internasjonal oppmerksomhet og ønsker å ta være med på Midt i Matfatet for å synliggjøre mulighetene som ligger i Ringsaker og Innlandet. Folk utenifra opplever ikke at det er noen grenser i regionen våres, så vi er best tjent med å stå samlet, sier salgssjef Bjørnar Bråthen, som vil stå på stand sammen med Prøysenhuset.

– Målet må være å doble reiselivsarealet under Midt i Matfatet neste år, og gjøre festivalen enda mer preget av opplevelser og aktiviteteter, skyter Blikstad inn.

– Midt i Matfatet går bredere ut enn lokalt og er virkelig i ferd med å bli en nasjonal arena. Og heldigvis har kommunene tatt stadig større eierskap til arrangementet, som synliggjør det landbruksbaserte reiselivet og den lokale maten. Det er et arrangement som skiller seg ut fordi vi har hele verdikjeden til stede, sier seniorkonsulent Turid Windjusveen fra Fylkesmannen i Innlandet, som støtter Midt i Matfatet.


Artikkeltags