Nå trenger du ikke være elev for å få grønne fingre på Vea: - Mange er opptatt av å dyrke sine egne grønnsaker

Fagskole: Norges grønne fagskole- Vea åpner en egen kursavdeling. Her ved Markedsansvarlig Grethe Bøhn Busterud og kommunikasjonsrådgiver Dorte Finstad.

Fagskole: Norges grønne fagskole- Vea åpner en egen kursavdeling. Her ved Markedsansvarlig Grethe Bøhn Busterud og kommunikasjonsrådgiver Dorte Finstad.

Til høsten får Norges grønne fagskole - Vea enda mer å henge fingrene i. De har startet opp en egen kursavdeling og fra høsten vil de holde enda flere kurs for ufaglærte.

DEL

– Vi starter opp en kursavdeling og skal holde flere bransjerettede kurs, men også for å dele av vår kunnskap med andre som vil lære mer innen grønne fagområder, forklarer markedsansvarlig, Grethe Bøhn Busterud.

Populært med hage

Norges grønne fagskole – Vea har også tidligere hatt kurs for både bransjer og private, men nå øker de altså antall kurs utover høsten og vinteren.

– Vi har mye kunnskap innad på Vea og er et grønt kompetansesenter. Det grønne er veldig populært og i tiden, og det er et stort behov for kunnskap, også innenfor det private, sier Bøhn Busterud.

– For eksempel er mange opptatt av å dyrke sine egne grønnsaker og etablerer kjøkkenhage, og det kan du lære om på Vea. Vi skal også ha et praktisk kompostkurs. Det er et vinn-vinn kurs, fordi du blir kvitt mye av hageavfallet og kan lage din egen kompost, som blir til god jord du kan bruke i hagen. Kurset er bare tre timer og du lærer mye på den tiden, sier kommunikasjonsrådgiver, Dorte Finstad.

Finstad understreker at Vea hovedsakelig er en fagskole som tilbyr utdanning og kurs innen grønne fagområder, men at de nå åpner opp for flere kurs for alle med interesse for det grønne.

– Vi har ikke noen aldersgrense. Det står i kurskalenderen hva som eventuelt kreves av forkunnskaper for å delta på kursene. Generelt er det kompetanseheving uansett om man er i bransjen eller ikke, sier Bøhn Busterud.

Kurs: Bøhn Busterud og Finstad forteller at de har tatt med seg erfaringer fra tidligere år, og vil derfor blant annet holde julekranskurs og kompostkurs.

Kurs: Bøhn Busterud og Finstad forteller at de har tatt med seg erfaringer fra tidligere år, og vil derfor blant annet holde julekranskurs og kompostkurs.

– Det er noe i det å lære å gjøre det selv

De har tatt med seg noen erfaringer fra tidligere år og vil blant annet arrangere et julekransekurs ekstra i år.

– I fjor var første gang vi holdt kurs i binding av julekranser og det ble fulltegnet ganske fort, så i år har vi satt opp to kvelder. Kurset holdes på Prøysenhuset som setter den rette stemningen, mens kurset holdes av faglærere fra Vea, sier Finstad.

– Vi har kjørt kompostkurs tidligere, gjennom Sirkula. Jeg tror det er mange som har lyst til å lære å lage sin egen kompost for å kunne utnytte ressursene man har i hagen, sier Bøhn Busterud.

– Det er noe i det å klare noe selv, å dyrke i hagen selv. Du får tips om type jord, hvordan du går fram. Det er også nettverksbyggende fordi du blir kjent med andre, legger hun til.

De er også åpne for forslag til kurs de burde holde, og arrangerer også kurs på forespørsel fra større grupper.

– Kurskalenderen er ikke full, så vi får se hva som dukker opp. Det kan jo også være at vi får forespørsler fra en arbeidsgiver eller en vennegjeng som ønsker et kurs. Faglærere fra Vea blir også spurt om å holde kurs utenfor Vea. Vi er ikke bare på bygget her, sier Bøhn Busterud.

Artikkeltags