Gå til sidens hovedinnhold

Vedum forsvarer kutt i tilskuddet til private barnehager

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) forsvarer kuttet i overføringene til private barnehager. Rødt-leder Bjørnar Moxnes sier han er provosert av Private Barnehagers Landsforbund.

Bakgrunnen for kuttet regjeringen foreslår i statsbudsjettet, er at de private barnehagene har fått for store pensjonstilskudd.

– Regjeringen legger opp til å ta økonomisk livet av de private barnehagene, hevdet Frp-leder Sylvi Listhaug (Frp) i Stortingets spørretime onsdag.

Vedum svarte at regjeringen ønsker å ha både private og offentlige barnehager.

– Når vi har gjort justeringer i kompensasjonen for pensjonskostnader, så er det fordi kompensasjonen som er gitt, er litt for høy, svarte Vedum.

– Vi er opptatt av at skattepenger skal gå til barnehagedrift, og at det skal være effektivt, sa han også.

Les også

Ikke hent ungen i barnehagen klokken 14!

– Provosert

Ringsaker Blad omtalte tirsdag at Private Barnehagers Landsforbund (PBL) oppfordret sine medlemsbarnehager til en aksjon i dag, onsdag, der man stengte dørene tidligere enn vanlig. Mange private barnehager over hele landet, også i Ringsaker, stengte derfor fra klokken 14.00 og ut åpningstiden.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes er blant dem som har rettet kritikk mot aksjonen.

– De tar barnehagebarn og deres foreldre som gisler, i en kamp for å sikre barnehagebaronenes profitt. Det er stygt og det avslører at PBL ikke bryr seg om barnas beste, sa han til Dagbladet tirsdag.

– Jeg er provosert over den kynismen som PBL-ledelsen her viser. Dette er første gang i historien at noen går til lockout-aksjon mot barnehagebarn, fortsatte Rødt-lederen, som på sin egen Facebook-side beskrev PBL som «barnehagebaronenes lobbyorganisasjon.»

Moxnes oppfordret også foreldre til å la være å hente barna før klokken 14.00 og uttrykte til Dagbladet at han mener aksjonen er ulovlig.

– Dette viser bare at det haster med å få det kommersielle eierskapet ut av hele sektoren. Sånn at alle pengene går til barnas beste. Og sånn at vi kan sikre et mangfold av kommunale og private, ideelle barnehager, skriver han på sin Facebook-side.

– Bare tull

Administrerende direktør i PBL Anne Lindboe avviser kritikken fra Moxnes og beskriver den som «bare tull.»

Hun sier til Dagbladet det er riktig at barnehagene får mer pensjonstilskudd enn de bruker på pensjon, men at de får for lite penger på andre områder, som til drift og leieutgifter.

– Mange har brukt den overfinansieringen på pensjon til å dekke underfinansieringen av kapitalkostnader. Dette rammer barna så hardt at vi er nødt til å si ifra, sa hun til Oslo-avisen.

Samlet overskudd på over én milliard

Overskuddet for private barnehager i 2020 endte på til sammen 1,1 milliard kroner.

Av dette ble 10,3 prosent overført til eierne som utbytte, mens 79,2 prosent gikk tilbake til egenkapitalen, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Utbytteandelen er noe lavere enn året før, da 11 prosent gikk til utbytte.

88 prosent offentlige tilskudd

Hele 88 prosent av driftskostnadene i private barnehager dekkes av offentlige tilskudd. I Oslo og Agder er andelen oppe i henholdsvis 91 og 92 prosent, mens i Rogaland og Vestland er andelen nede i 85 prosent.

Av de totalt 2.863 private barnehagene i 2020, hadde 1.978 barnehager positivt årsresultat.

Administrerende direktør Anne Lindboe i Private Barnehagers Landsforbund (PBL) mener tallene gir et misvisende bilde av både lønnsomhet og hvordan overskudd disponeres.

– Det som ikke kommer fram av disse tallene, er at mange barnehager også gikk med underskudd, på totalt 537 millioner kroner. Altså er netto overskudd for sektoren 589,8 millioner kroner. Det er mindre enn det barnehagene vil tape dersom regjeringen gjennomfører sitt foreslåtte tilskuddskutt, sier Lindboe til NTB.

Lindboe sier også at det som omtales som utbytte, for det aller meste skal være godtgjørelse til dem som driver barnehager som enkeltpersonforetak – og som dermed ikke er lønnsmottaker i egen virksomhet.

Les også

Barna må hentes tidligere: Flere barnehager stenger i protest mot kuttforslag