Gå til sidens hovedinnhold

Verden er ikke som før

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

For fire år siden kunne jeg ta morgenturen på en fottråkket sti mellom busker og trær og lytte til fugler, møte rådyr og rev i kort avstand fra boligen på Kvalfeltet. Nå er stien borte og er erstattet med byggetomter og asfaltveger. Boligtomtene er plassert pent beliggende på areal med utsikt som ikke egnet seg som dyrkingsjord. Så langt er det bra. Men den økonomiske utviklingen som medfører stadig vekst, kan en reflektere over.

Hvorfor var det nødvendig å kutte ned all vegetasjon og snu all jorda minst to ganger? Tomtekjøperne fikk ikke naturtomter med muligheter til å ta vare på noe av det opprinnelige.

Samtidig ble E6 utvidet voldsomt og trafikkstøyen tilsvarende for tomtene og turterrenget. Nå er det en fordel å vente med å sette inn høreapparatene før en tar morgenturen, men da mister en jo de naturlige lydene fra fugler og dyr. En kjøretur til Brumunddal langs nye E6 langs «plankevegen» gir ikke lenger gleden av å betrakte omgivelsene med et sideblikk. Verden er visst ikke lenger som før, men er det slik vi ønsker å ha det?