Jonas Vika fra Brumunddal legger bak seg en spinnvill uke med ski på beina. Langrennsløperen kan være den neste store lokale utøveren i nasjonalidretten. Om han følger i sporene til løpere som Ole Ellefsæter og Hilde Gjermundshaug Pedersen er naturligvis altfor tidlig å si, men prestasjonene til unggutten fra Brumunddal er på høyt nivå denne vinteren.

Den siste uka har han vært i Whistler i Canada og deltatt i U23-VM i langrenn. Vika åpnet med en fjerde plass på sprinten, som langt fra en hans favorittøvelse. Deretter toppet han alt han har gjort så langt i karrieren med å vinne VM-gull på 20 kilometer fellesstart. Han fulgte opp med en kruttsterk bronse på 10 kilometer fristil intervallstart. En overbevisende prestasjon siden han knuste sine konkurrenter på dette nivået den siste kilometeren. Det er verdt å nevne at Vika allerede har fått sin verdenscupdebut denne vinteren og at han sammen med to andre solide løpere i MjøsSki tok bronse i stafetten under VM.

Brumunddølen er en skiløper med god struktur i det arbeidet han legger ned for å bli så god som mulig. Fortsetter han utviklingen og fortsetter han å være like god i treningsarbeidet så vil han kunne nå langt. Ingenting hadde vært bedre for skiidretten i Ringsaker og MjøsSki. Vi trenger noen lokale løpere som hevder seg helt i toppen. Det er stas.

Samtidig driver Vika en idrett som sliter i motvind. Langrenn er populært i Norge, men i andre land er interessen svekket. Den norske dominansen er for stor og ingen andre land i verden er i nærheten av den satsingen som foregår her. Det er et paradoks at Vika har større sjanse til å hevde seg i et verdenscuprenn enn om han stiller i norgescupen. Det er langt fra sikkert langrenn klarer å beholde sin posisjon i framtiden.

Om vi også legger inn det faktum at Mellom-Europa, men også Nord-Europa, sliter med nok snø til å lage naturlige langrennsløyper og at idretten etter hvert er blitt krevende utstyrsmessig å være en del av, er det grunn til å frykte for rekruttering og interessen for framtiden. At Russland helt korrekt holdes utenfor konkurransen bidrar samtidig også til at den sportslige interessen faller. I sum er dette faktorer som truer langrenn kraftig.

Vika kan ikke gjøre annet enn å bli så god som mulig. Prestasjonene han leverer er utrolige, og han er en stor inspirasjon for veldig mange med interesse for langrenn lokalt. Det eneste Vika ikke har helt kontroll på, er hvilken tid sporten er inne i akkurat nå.