Søndag kom hun hjem etter å ha vært gjennom beinharde opptaksprøver på FOS (Forsvarets Opptak og Seleksjon). Sammen med ungdommer fra hele landet har hun kjempet seg til en skoleplass i Forsvaret.

For noen dager siden fikk hun beskjeden om at hun er blant kandidatene som får gå Forsvarets bachelorutdanning i ingeniør og telematikk. Da klarte hun ikke å holde gledestårene tilbake. De to siste ukene på FOS på Sessvollmoen leir har kosta mye, både fysisk og psykisk.

– Det er det tøffeste jeg har vært med på i hele mitt liv. Jeg har virkelig pusha grenser, sier hun.

Hun har den siste tiden vært gjennom en rekke fysiske og teoretiske tester. Forsvaret ser etter kandidater med lederpotensial og refleksjonsevne som er fysisk og mentalt robuste. Selv om hun hadde forberedt seg godt før hun kom inn, ble det tøffere enn hun trodde. Flere ganger var hun nær ved å gi opp.

– Psykisk var det hardt. Jeg holdt på å gi meg mange ganger. Det var spesielt en dag jeg var ekstra sliten, men da var jeg lagfører, og jeg kunne ikke svikte laget mitt. Det var bare å gi alt. Det er vilje det går på, sier Koller.

Sikra jobb

Utdanningen går ut på å sikre Forsvarets data- og kommunikasjonssystemer mot trusler. Hun skal ha fag som programmering, fysikk, matematiske metoder og cybermetoder. I tillegg er det en cybermilitær befalsutdanning. Når hun er ferdig med bachelorgraden vil hun få graden sersjant.

– Det er en framtidsretta utdanning. Jeg ville ha en utdanning som jeg vet kom til å bety noe for landet vårt, og som er en blanding av teoretiske og fysiske utfordringer, sier hun om hvorfor hun søkte seg inn på Forsvarets ingeniørskole.

Cyberingeniører er ettertrakta i alle Forsvarets avdelinger.

– Det er de beste jobbmulighetene du får etter en utdanning i forsvaret. Jeg er sikra jobb til jeg er 60, sier hun.

Etter at hun er ferdig med bachelorgraden er hun pliktig til å jobbe tre år i Forsvaret.

– Jeg tror jeg kommer til å jobbe det sivile etter hvert. Innen hva vet jeg ikke. Jeg vil først se hva de ulike fagene innebærer og se hvilke muligheter jeg har, forteller gaupdølen.

Gratis utdanning

Cyberingeniørskolen ligger på Lillehammer i Jørstadmoen leir. Utdanningen er gratis, og elevene får dekka kost og losji. Victoria Koller sier det betyr mye å få en slik mulighet.

– Det er veldig stort. Det er ikke så mange som får plass der, sier hun.

Av 178 søkere var det kun 40 som fikk skoleplass. I motsetning til mange av de andre kandidatene som allerede har avtjent førstegangstjenesten, kommer Victoria rett fra videregående skole.

– Det var mye nytt å sette seg inn i. Det var bare å henge seg på, sier hun med et smil.

Å få på uniformen beskriver hun som et stort øyeblikk.

– Det var stas. Men i feltuka ble jeg lei. Da måtte vi ha på de samme klærne hele uka, og det var ikke vaskemaskin i skogen, for å si det sånn, forteller Koller.

– Godt med en pause

I løpet av FOS er feltuke noe kandidatene måtte gjennom. Det innebar lange dager med lite søvn og lite mat. Koller forteller at hun gikk opp til 50 000 skritt hver dag.

– Det skjedde ting hele tiden. Det var seks caser om dagen. Vi måtte stå opp klokka halv seks for å rekke oppstilling klokka sju. Som regel var vi ikke tilbake i campen før klokka elleve om kvelden. Vi fikk bare to måltider om dagen, sier hun.

Heldigvis hadde hun trent jevnt og trutt før opptaket.

– Jeg trente omtrent hver dag, både styrke og kondisjon. Og det er jeg veldig glad for at jeg gjorde. Jeg tror ikke jeg hadde klart det uten såpass mye trening i forkant.

Det ble raskt et godt samhold mellom kandidatene.

– Vi gikk gjennom tøffe utfordringer sammen. Vi har grått sammen og oppnådd ting sammen, og da kommer man nært på kort tid, forteller hun.

Første skoledag på cyberingeniørskolen er 8. august. I mellomtiden skal hun jobbe ei uke og delta på Bygdeungdomslagets landsstevne på Jønsberg videregående skole i Stange kommune.

– Det blir godt med en pause nå. Kroppen har fått seg en støyt, avslutter den kommende cyberingeniøren.