Torsdag 1. desember klippes snora for Ringsaker kommunes nysatsing «En smak av jul.» Om du sliter med å komme i julestemning kan det være en god ide å ta turen til Brumunddal, for her blir det spekket med julerelaterte aktiviteter og mat fire dager til ende. Det er Henriette Enger og Monica Rylander i Ringsaker kommune som er prosjektledere for det nye konseptet, som har stått på blokka en god stund.

– Vi begynte faktisk planleggingen i koronaperioden, forteller Rylander.

Drahjelp fra Matlyst

Under «En smak av jul» kan du få en juletapas eller teste indisk julemeny, få julepizza, kjøre med hesteskyss, høre Helene Bøksle synge julesanger eller være med på julekortfotografering, for å nevne noe fra det omfattende programmet disse dagene. Konseptet er noe helt annet i både innhold og omfang, men er smidd litt over samme lest som suksessen Matlystfestivalen. Rylander og Enger er sikre på at denne festivalens massive oppslutning bidrar til at næringslivsaktørene i Brumunddal stiller seg så positive til «En smak av jul.»

– Det at aktørene i Brumunddal ser at Matlystfestivalen fungerer så godt er helt avgjørende. De har sett hvilke muligheter som ligger her, sier Rylander.

– Vi ser at det er en utrolig kraft i sentrum og en sterk vilje til å være med når det skjer noe, sier Enger.

En julekommune

De to prosjektlederne er ikke i tvil om at Ringsaker som kommune har alle ingrediensene som trengs for å sette sammen en velsmakende julemeny, billedlig talt.

– Vi er jo en julekommune. Vi har alt som skal til for å skape en fantastisk julestemning. Vi har Prøysen, næringsdrivende som ønsker å stille opp og ikke minst en befolkning som er flinke til å møte opp. Da har vi alt som trengs, og det gjør at det er veldig moro å jobbe med dette. Og vi i kommunene må selvfølgelig takke næringslivsaktørene som er så positive og blir med på dette, sier Enger.

– Vi får jo dette på sølvfat fra kommunen, og jeg tror ikke det er mange andre som har det så lettvint. Så kommunen skal også ha en stor takk, sier Sissel Olsen på Bakeriet.

Vil skape tradisjon

Den årsferske førjulsfestivalen drar til seg 20 utstillere og det vil til sammen bli 25 innslag av underholdning og aktiviteter. Blant annet skal Halvard Olestad og Roy Carstens kjøre tre oppsetninger av deres sjøsnekra versjon av Snekker Andersen møter Julenissen. Dette har potensial til å fenge flere generasjoner, og fanger sånn sett essensen i «En smak av jul.»

– Vi har et program som treffer flere generasjoner, og det er noe av grunnen til at vi tror det kommer til å bli mye folk her disse dagene, sier Rylander.

Det er første gang «En smak av jul» arrangeres i dette formatet, men det er stor sjanse for at det ikke blir siste gang.

– Når vi drar i gang noe har det lett for å bli gjentakende nettopp fordi folk er så flinke til å møte opp, så vi håper jo at vi med «En smak av jul» skaper en ny tradisjon i Brumunddal sentrum, sier Enger.