(Nettavisen): – Nå begynner det å bli virkelig tungt, sier driftssjefen.
Høye strømpriser, økende renter, dyrere mat og prisøkninger på det aller meste. 2023 har vært et tøft økonomisk år for de fleste av oss.
Det merker blant annet avviklingsselskapet Stadssalg godt. De selger biler, båter, elektronikk og andre gjenstander gjennom tvangsauksjon på nett.
Driftssjef John Robin Christoffersen forteller at pågangen har eksplodert.
– Vi har hatt en økning på 60 prosent i år. Vi har aldri opplevd så stor økning fra ett år til det neste. Det gjelder ikke bare tvangssalg, men også andre oppdrag. Blant annet som oppsøker for namsmannen, forteller Christoffersen.
(Saken fortsetter under bildet)
– Som et sjokk, midt i fleisen
I Stadssalgs lager på Berger utenfor Lillestrøm står innkrevde biler på rekke og rad. Det er alt fra ordinære hverdagsbiler og varebiler til biler i millionklassen. Bilene havner her når billånet går til inkasso, og kravene ikke blir betalt.
Christoffersen sier det gjerne tar litt tid fra de økonomiske problemene starter til det blir krise.
– Når rentene øker så følger ikke boliglånsrenten etter med en gang. Og først har man kanskje en buffer å ta av. Etter det blir tomt kan man ta opp forbrukslån for å komme seg igjennom problemer på kort sikt. Deretter kan man utsette betalinger og holde det gående en stund. Men til slutt er smertegrensen nådd. Og nå merker vi at det virkelig begynner å svi for mange.
Christoffersen tror overgangen fra pandemi og lave renter til økt inflasjon og høye renter har vært vanskelig å håndtere for mange.
– Folk hadde et lavt generelt forbruk under koronapandemien, men unte seg litt dyrere biler, hus og hytter. Da vi kom ut av pandemien ville mange leve livet litt med reising, restaurantbesøk og slikt. Så ble det tøft når inflasjonen og rentene steg, sier han.
(Saken fortsetter under bildet)
Christoffersen påpeker at økonomiske nedgangstider er en ny opplevelse for mange.
– Vi kommer fra en periode med sterk velstandsvekst i mange år. Mange har ikke vært med på dette før, og fikk det som et sjokk, midt i fleisen, sier han.
Driftssjefen sier de har opplevd svingninger i oppdragsmengde fra år til år og mellom landsdeler tidligere, men at årets økning skiller seg ut.
– Det kan ofte være tilfeldigheter og enkelte hendelser som slår sterkt ut noen steder i landet. Men det spesielle i år er at dette treffer overalt, og gir enormt store konsekvenser for folk, sier han.
(Saken fortsetter under bildet)
– En bredere og dypere krise
Forskerne Christian Poppe og Elaine Kempson ved Oslo Met har sett på hvordan den økonomiske situasjonen har påvirket norske husholdninger, på bakgrunn av landsrepresentative spørreundersøkelser.
De beskriver et økende økonomisk skille som vokser fram i det norske samfunnet – mellom dem som klarer seg omtrent som før og dem som har store pengeproblemer.
– Det har blitt litt verre for mange. Det har blitt tyngre for dem som har minst å rutte med. Vi ser en bredere og dypere krise, sa Poppe da rapporten ble publisert.
(Saken fortsetter under bildet)
Forskerne beskriver at det har vært en markant nedgang i «det økonomiske trygghetsnivået» blant folk. Tallene viser en tydelig trend:
- I juni 2021 var 65 prosent av oss definert som økonomisk sikre. Siden er denne andelen sunket til 49 prosent. ↓
- I løpet av samme periode har andelen hushold med økonomiske utfordringer steget betydelig; fra 7 prosent i juni 2021 til 18 prosent i mars 2023. ↑
- Mange har måttet gjøre inngripende sparetiltak. Andelen som reduserer strømbruken til oppvarming og andre formål har økt fra 6 til 25 prosent. ↑
- Sommeren 2022 svarte 11 prosent at de har kuttet i annen forbruk for å få råd til mat. I mars i år svarte 28 prosent det samme. ↑
- Fra 2022 til 2023 har også andelen husholdninger som ligger etter med regninger eller låneforpliktelser økt fra 12 til 15 prosent. ↑
- Per mars 2023 hadde én av ti husholdninger kontaktet minst én kreditor for å finne en måte å håndtere betalingsproblemene på, i løpet av de siste seks månedene.
50 prosent økning i boliglån-inkasso
Norges to største inkassoselskap, Intrum og Kredinor, opplyser at det har vært en kraftig økning i antall inkassosaker knyttet til bil og bolig i år.
Intrum forteller om en økning på 50 prosent i boliglån-inkasso og 25 prosent på billån-inkasso.
– Tallene viser klart at en stadig større gruppe sliter med å betjene rentene. Bolig og billån skiller seg fra øvrige inkassosaker fordi rentene påvirker beløpet du må betale hver måned direkte, sier sjefanalytiker Morten Trasti i Intrum.
(Saken fortsetter under bildet)
Han opplyser at andre inkassosaker er på samme nivå som fjoråret.
Han nevner også at det er snakk om et vesentlig mislighold når et boliglån går til inkasso.
– Det må være flere ubetalte terminer før det går så langt, sier han.
Trasti sier at på lån, og spesielt bolig, så tar det tid fra styringsrenten går opp til rentene blir så høye at folk får problemer.
– Deretter må det være tre ubetalte terminer før det blir en inkassosak. Og det tar enda lengre tid før det blir snakk om tvangssalg. Summerer man dette virker det å være omtrent ett års tidsetterslep, sier Trasti og legger til:
– Dette innebærer at alle renteendringene ikke er fullt ut representert i statistikken. Så vi forventer at økningen av disse inkassosakene vil fortsette utover året.
Tror mange vil slite ekstra i høst
Hos Kredinor har det vært en økning på 12 prosent i antall inkassosaker totalt første sju måneder i år, målt mot samme tid i fjor.
Kommunikasjonssjef i Kredinor, Jon Berge mener det ikke er grunn til å slå alarm helt enda, men ser flere bekymringsverdige tendenser.
Det ene er at inkassovolumene øker mye mer blant unge under 30, enn andre. For de under 25 år er økningen 31 prosent hos Kredinor, mens det er 18 prosent økning i inkassosaker for aldersgruppen under 33 år.
– Det bekymrer oss, for der har vi mange barnefamilier. En annen bekymring er bedriftene, for der øker volumet en god del. Konkurstallene er også litt økende. Stiger arbeidsledigheten mye, kommer mange flere til å få store problemer, sier han.
Berge ser også tendenser til at flere misligholder boliglånet sitt. Kredinors tall viser 37 prosent økning i boliglån som går til inkasso hittil i år, målt mot fjoråret.
– Boliglånet er det siste du vil misligholde, så dette forteller at mange sliter. Renten har begynt å bite mer. Og det er all grunn til å være urolig for høsten. For nå kommer regningen etter ferien. Både reisen, som ofte er kjøpt på kredittkort, men også regningene for annet forbruk i sommer, sier Berge.
(Saken fortsetter under bildet)
For privatpersoner har de så langt i år 8 prosent flere saker med bil-inkasso enn i 2022. Samtidig er opprinnelig gjeldsbeløp opp 26 prosent.
– Det betyr rett og slett at det er dyre biler som er høyt belånt som går til inkasso, sier han.
Berge i Kredinor sier det er mange som vegrer seg for å ta kontakt med dem, når de får inkassokrav. Det kan gjøre situasjonen enda vanskeligere.
– Vi råder folk som har fått et inkassokrav om å komme i dialog med oss så snart som mulig. Jo raskere man tar tak i problemene, jo enklere er det å finne gode løsninger, fastslår han.
– Kan gjøre noen veldig gode kjøp
Hos Stadssalg poengterer John Robin Christoffersen at selv om inkassosaker og tvangssalg øker oppdragsmengden deres, gleder de seg på ingen måte over andres ulykke.
Av konkurransehensyn vil han ikke gå ut med satsene de tar for å gjennomføre tvangssalg. Men han påpeker at ingen biler selges til urimelig lave priser. Auksjonene foregår på nettsiden til Stadssalg.
– Når bilen kommer inn får den en prisvurdering. Ender budrunden langt under det, vil den ikke bli solgt. Da prøver vi igjen. Det er en god trygghet i det, sier han.
Driftssjefen sier samtidig at man som kjøper kan gjøre noen kupp, om man følger godt med.
– Er du aktiv inne på sidene våre så går det absolutt an å gjøre noen veldig gode kjøp, sier han.
(Saken fortsetter under bildet)
Til dem som sliter med å betale billån og få økonomien til å gå rundt råder også Christoffersen om å ta kontakt tidlig.
– Det er tabubelagt å ha dårlig råd i Norge, så mange prøver å skjule det. Men det lønner seg å snakke med dem du skylder penger, og oppsøke hjelp. Det er bedre å opprette en dialog enn å lukke øynene. Ved å bidra til å finne en løsning kan man spare mange tusen kroner i gebyrer og kostnader, sier han.
Christoffersen forventer at pågangen av biler og andre dyre gjenstander vil fortsette å øke utover høsten.
– Renten skal enda mer opp. Jeg tror det blir verre før det blir bedre, sier han.